Kirja-arvostelu: Springsteen: Saint in the City 1949-1974

Arvostelussa Craig Stathamin kirja: Springsteen: Saint in the City 1949-1974


Springsteen Saint In The City 1949-1974_book_cover

Olen ollut Bruce Springsteen fani koko pienen ikäni. Joskus 90-luvun lopulla törmäsin Springsteenin bootleg-äänityksiin vuosilta 1969-1972, ja olin todella ällistynyt kuulemastani. Bruce Springsteen bändi Steel Mill oli New Jerseyn vastine Led Zeppelinille ja kumppaneille. Springsteen oli tuon alueen kuumimpia kitaristeja, ja jotkut vertasivat häntä jopa Jimi Hendrixiin. Näiden bootleg-äänitysten jälkeen aloin todella kiinnostumaan noista ajoista. Brucebase-sivusto oli ja on uskomaton lähde kaikille Bruce Springsteen faneille.

Steel Mill - Wind And The Rain (live):

Steel Mill - The Wind And The Rain (Live... by brucetapes

Olen lukenut useita Springsteen kirjoja, ja monesti alkuaikoinen bändit käytiin vain nopeasti läpi. Craig Statham ottaa toisen tavan kirjassaan, ja keskittyy vain vuoteen 1974 asti, kun varsinainen E Street Band on vasta tuloillaan. Kirjassa käsitellään kaikki kiinnostavat Bruce Springsteenin yhtyeet, kuten Castiles, Child, Steel Mill, Dr Zoom & The Sonic Boom ja Bruce Springsteen Band.

Craig Statham tekee hyvää jäljeä kootessaan kaikki palapelin palaset yhden kirjan alle. Kirjasta löytyy useita tarinoita, mitä en ole aikaisemmin kuullutkaan. Nämä ovatkin kirjan parasta antia. Kirjassa käydään läpi Springsteen kehittyminen laulajana ja lauluntekijänä, ja kuinka Hard Rock bändeistä siirryttiin enemmän folk-meininkiin.

Saint in the City 1949-1974 kirja ei kuitenkaan ole täydellinen. Valokuvat voisivat olla paremmalla laadulla (ja paremmasta lähteestä) nyt ne on kaavittu kasaan suurimmaksi osaksi Internetistä. Myös kirjan paperin laatu ja taitto voisi olla laadukkaampaa. Rumpali Ernest "Boom" Carterin ajoista voisi olla enemmänkin juttua, mutta ilmeisesti sieltä ei hirveästi mitään uutta saatu kaivettua. Kirja tuntui myös loppua kohden vähän hutaisemalla tehdyltä, mutta tämä vaivaa omasta mielestäni myös muitakin Springsteenistä kirjoitettuja kirjoja.

Faneille jotka hakevat teosta joka kattaa E Street Bandia edeltävät ajat, tämä kirja on ehdoton hankinta. Toistaiseksi kirjalle ei ole löytynyt kääntäjää, joten kirja on saatavilla vain englanniksi.

Tämänkin kirjan lukemisen jälkeen yksi kysymys nousee jälleen esille. Miksi Bruce Springsteen häpeää E Street Bandia edeltävää aikaa. Jokaisesta kirjasta puuttuu Sprigsteeniin oma näkökulma asioista. Lisäksi mitään materiaalia ei ole äänitteiden muodossa julkaistu. Vuosilta 1966-1973 löytyy vähintäänkin alkuperäisen Tracks boksin verran biisejä julkaistavaksi, eikä laadussa ole mitään hävettävää. Miksi Springsteen ja kumppanit eivät seuraa Bob Dylanin "Bootleg Series" tai Neil Youngin Archives julkaisujen kaltaista linjaa. Ehkä Tracks 2 boksissa päästään kuulemaan näitä harvinaisuuksia. Nyt fanit voivat ainoastaan metsästää harvinaisuuksia Youtubesta ja etsiä kappaleista lisää tietoa Brucebase-sivustolta.




Mistä ostaa Springsteen: Saint in the City 1949-1974 kirja:
Edullisin paikka taitaa olla Amazon.co.uk (tuotesivu)



Bruce Springsteen Band - Cowboys Of The Sea (Live):

Kommentit

Suositut tekstit