Kun joku varastaa nettisivun/sivujen sisältöä

Miltä tuntuu, kun joku vie uurastuksen hedelmät? - Luvaton kopiointi


Kun minun tekstejäni kopioidaan, alkuun iskee ahdistus, "Voiko tämä voi olla totta?". Päivä menee helposti, lamaantuneena ja epätoivon vallassa. Keskittyminen mihinkään on lähes mahdotonta.

Kopiointi on varsin yleistä Internetissä, ja vuosien varrella on sitä tullut koettua useampaankin kertaan...valitettavasti. Välillä tapaukset lähinnä herättävät huvitusta, ja välillä suurta pettymystä. Pahimpia pettymyksiä on ne tapaukset, kun joku tekee rahaa minun kirjoituksilla.

Viimeisin esimerkki liittyy erääseen iHerb-kirjoitukseen, jossa kerron hyviä syitä liittyä iHerbiin. Eräs iHerb-käyttäjä päätti kopioida tämän kirjoituksen (ja yhden toisenkin) sanasta sanaan, ja vieläpä käyttää kuvaa, jota olin käyttänyt kirjoituksessa. (En linkitä toiseen kirjoitukseen, koska tästä käyttäjä vain hyötyy lisää) Puhumattakaan siitä, että tämä kuva sijaitsi edelleen palvelimellani, ja tämän kuvan näyttämisen kustannukset maksan minä. Tottakai päätin laittaa kuvan tilalle jotain muuta. Nyt tekijä on vain poistanut kuvan, ja teksti on pysynyt ennallaan. Joka tapauksessa...

Blogin ylläpitäjän suurin "työ" oli korvata minun iHerb-linkit omalla koodillaan. Teksti jota hioin päiviä, päätyi toiseen blogiin muutamalla klikkauksella. Nyt tämä jäljentäjä tienaa rahaa tällä. Minä en käytännössä voi asialle mitään. Googlella on mahdollisuus raportoida eteenpäin, mutta pelkästään heidän tähän tarkoitukseen tehty sivu aiheutti kuvotusta. Heti lähdettiin kertomaan kuinka kallista tämä on, ettei vahingossakaan kukaan lähtisi hakemaan oikeutta kokemalle vääryydelleen. Laiton iHerbin Rewards-palveluun viestiä tästä tapauksessa, ja täytyy myöntää, että en odota ihmeitä. En ole kuullut kenenkään saaneen mitään sanktioita väärinkäytöksistä.

Ymmärrän nyt paremmin muusikoita ja heidän pettymystään, jos joku jakaa musiikkikappaleita (MP3) ilmaiseksi. Näissä harvemmin jakaja hyötyy yhtään mitään. Tapaus pahenee, jos joku myy näitä kopioituja teoksia täyteen hintaan (nykyään tosin harvinaisempaa, kiitos Internetin). Toki näistä luvattomista lataajista voi olla hyötyäkin. Joku tutustuu artistiin, käy mahdollisesti keikoilla, ostaa fanitavaraa tai päätyy ostamaan levyjä. Se, että joku kopioi Internetissä olevan kirjoituksen, ja julkaisee se omanaan on minusta vielä pahempi. Kukaan ei tiedä, että jutun on kirjoittanut toinen, eikä luultavasti koskaan tule sitä saamaan selville. Alkuperäisen tekstin kirjoitaja ei tule hyötymään työstään mitenkään.

Mikä tämä iHerb on? Kyseessä on yksi suurimmista luontaistuotekaupoista mitä netissä on. Välillä jotkut yrittävät saada tähän mukaan uusia asiakkaita keinolla millä hyvänsä, ja tästä syystä toisen blogin pitäjä, onkin lähtenyt kopioimaan tekstejä luvattomasti. Saadakseen itselleen rahallista hyötyä, keinoja kaihtamatta.

Ihmiset kopioi, entä sitten?


Monesti joku on kopioinut tekstiä tai kuvia ajattelematta seurauksia. En suutu, jos jotain kuviani tai tekstejäni kopioidaan, kunhan tähän on kysytty lupa. Kuvien kohdalla on kiva, jos joku laittaa vaikkapa linkkiä takaisin sivuilleni. Ei kysyvä tieltä eksy, sanotaan. WWW tunnetaan leikkisästi myös nimellä "Wild Wild Web", ja tämä pitääkin harvinaisen hyvin paikkaansa.

Toki on imartelevaa, että joku on löytänyt tekstini tai sivuni kopioimisen arvoiseksi. Välillä on vain hankala iloita siitä, että joku ansaitsee rahaa näillä keinoilla. Onhan tässäkin tapauksessa yksi hyvä puoli; Sain syyn taas päivitellä blogia.

Tämä tapaus ei ollut laajinta luvatonta kopiointia mitä olen kokenut, mutta kaupallisuus teki siitä yhden pahimmista. Eräs toinen fanisivuston ylläpitäjä kopio kerran tekemäni keikkatietokannan lähes kokonaan. Keikkatietokannan, jota olin tehnyt tuhansia tunteja vuosien varrella. Silloin meni unet viikoksi, ja veljeni mukaan näytin siltä, että (minä, maailman rauhallisin ihminen) olisin valmis tappamaan jonkun. Siltä se silloin tuntuikin. Luotan ja uskon karmaan, että hyvistä teoista palkitaan, ja pahoista teoista ei seuraa tekijälleen mitään hyvää.




Jos jostain syystä päädyit tähän kirjoitukseen Googlen kautta (etsiessäsi iherb-alennuskoodia), tässä on minun koodini: YUY952 ja sitä saa käyttää ihan vapaasti. Alennusta sillä irtoaa ensitilaukseen 5-10 dollaria, riippuen tilauksen loppusummasta. Muistathan, että kaikki koodit ovat samanarvoisia. :)

Kommentit

Suositut tekstit