Puistoblues 30.6.2007

Puistoblues 2007 Arvostelu


Esiintyjät:


Lännen-Jukka (J. Karjalainen)

Billy Boy Arnold ja Jody Willians

Keb' Mo'

Johnny Winter



Saavuin paikalle, kun Lännen-Jukka (J. Karjalainen) oli jo aloittanut oman settinsä. Istuttuani Järvenpään nurmelle Lännen-Jukka pamautti ilmoille Nancyn ja Sallyn, joka olikin ainoa tuttu biisi uudelta levyltä. Jukka kertoi viihdyttäviä tarinoita kappaleiden välissä ja ne toivatkin biiseihin enemmän uskottavuutta, ja mikäli mahdollista, niin myös syvyyttä. Itse olen ollut vähän epäilevä tätä Lännen-Jukka touhua kohtaan, mutta nyt taidankin antaa uuden mahdollisuuden levylle.

Seuraavaksi lavan valtasivat Billy Boy Arnold ja Jody Willians, joiden Chicago-blues varmasti iski wanhan cunnon bluesin ystäviin. Mukanaan he toivat legendaarisen basistin Bob Strogerin. Johnny Winter laulaa, että "I'm a bluesman", mutta vielä on matkaa Bob Strogeriin, joka voi sanoa ilman epäilystä "Minä olen blues". Pienoisia kauneusvirheitä olivat lopussa CD-levyjen ehkäpä liiallinenkin mainostaminen, sekä Jody Williamsin kitarataitojen jatkuva ylistäminen. Tekoja ei käy kiiistäminen, mutta silti. Minulle kumppanusten blues oli vain lämmittelyä tulevaan.

Puistobluesin pääesiintyjä minulle oli Keb' Mo' (oikealta nimeltään Kevin Moore). Keb' Mo' on käynyt Suomessa kerran aikaisemmin (Pori Jazz 2001). Tuolloin matkasin Tuusulasta Poriin, vain katsomaan 60 minuutin keikan ja sieltä heti takaisin kotiin. Nyt ei tarvinnut, kuin mennä Tuusulanjärven toiseen päähän. Alunperin Keb' Mo':n oli tarkoitus olla illan pääesiintyjä, mutta edellisenä iltana tuli lippuja ostettaessa tieto, että Johnny Winter esiintyykin viimeisenä. Porin keikalla harmitti, kun Keb' Mo' ei voinut järjestäjien tiukkojen aikataulujen takia esittää encorea ollenkaan. Onneksi puistobluesissa pystytään joustamaan, ja jokaisen artistin kohdalla oli myös encorelle tilaa. Pienenä kauneusvirheenä voidaan Mooren kohdalla pitää tervehdystä Järvenpään yleisölle, joka kuului "Hello, Helsinki!". Muinoinen HIFI-lehti käytti monissa testeissään Keb' Mo':n levyjä testatessaaan laitteita, koska kyseisten levyjen soundit ovat likimain täydelliset. Myös keikoilla herra Moore pitää huolen, että kaikki on kohdallaan. Eturivissä tuli huomattua, kuinka nappuloita säädeltiin ja ohjeita jaettiin kiitettävästi myös miksaajalle. Rumpuja soitti Kevin Moore II. Nimestä ja iästä voisi päätellä, että kyseessä on Kevin Mooren poika, mutta omilla nettitaidoillani en saanut tähän täyttä varmuutta. Vaikka levyt on kuunneltu puhki, niin joka kerta Keb' Mo' saa minut tarttumaan myös kappaleiden sisältöön. Siitäkään ei ole haittaa, että soitto on iloista ja tarttuvaa. Täydellistä siis kesäiseen iltaan.

Johnny Winter oli selvästi herra, jota yleisö tuli katsomaan. Noin 80 minuutin keikka tarjosi yleisölle varmasti sitä mitä tulivatkin hakemaan. Rosoista ja suoraviivaista bluesia. Vaikka Winterin soittokunnosta on ollut epäilyksiä, niin Järvenpäässä soitto ainakin kulki, kuten myös laulaminenkin. Ajoittain puhe kuulosti aivan Tom Pettylta. Pidemmät välipuheet pitivät rumpali Wayne June, joka veti jokaisen biisin itseään säästämättä. Muutamalla biisillä vieraili myös Paul Nelson, jonka komppaukset toivat menoon jämäkkyyttä, ja antoi Winterille mahdollisuuden keskittyä vain revittämiseen. Itselläni ei ole yhtään Johnny Winterin levyä, mutta eiköhän tuokin epäkohta tule korjattua.

Tässä livepätkä puistobluesista: Johnny Winter - It's All Over Now (Älä turhaan linkitä suoraan kappaleeseen, sillä vaihdan osoitetta säännöllisesti linkityksen estämiseksi)

Muuten varsin mukavaa iltaa pilasivat hieman yleisö, joka ei aina osannut käyttäytyä. Välispiikkien kohdilla tuli "just play!" huutoja, ja Lännen-Jukan kohdalla "Soita nyt vaan se biisi", sekä buuausta Johnny Winterin lopetettua, kun toista encorea ei tullut. Ennen Lännen-Jukan lopettamista innokkaimmat alkoholin ystävät olivat jo sammuneet rinteeseen. Illalla heidän joukkonsa olivat "yllättäen" kasvaneet. Bussijonot, sekä paikalta poistuminen eri kulkuneuvoin oli organisoitu heikosti. Asioita joita luulisi, että 30-vuotias puistoblues olisi edellisistä kerroista oppinut. Toinen asia mikä on varmaa, niin blues-yleisö ei ainakaan osaa noudattaa sääntöjä, vaikka minulla ei kesällä kiire olekaan, niin kyllähän se harmittaa kun jonossa sumeilematta ohitellaan. Tämä vuosi meni hyvän sään merkeissä, ja nyt vain odottelemaan ensi vuoden kattausta.

Tämä vuoden esiintyjien levyjä voi odotellessa ostaa osoitteesta: www.cdon.com .


Mainos:

Elämä terveellisemmäksi - Luontaistuotteet, vitamiinit ym. iHerb.com:sta. Koodilla YUY952 saat 5 dollaria alennusta ensimmäisestä tilauksestasi! Kummablogi suosittelee. :)

Kommentit

Suositut tekstit